خبرگزاری بین المللی قرآن

از دانشنامه‌ی اسلامی

«خبرگزاری قرآنی ایران» (Iranian Quran News Agency) که با عبارت اختصاری «IQNA» شناخته می شود، نخستین و بزرگترین خبرگزاری تخصصی قرآن‌کریم در جهان اسلام است. «ایکنا» در تاریخ پانزدهم ماه مبارک رمضان ۱۴۲۴ هـ.ق، مقارن با بیستم آبان‌ماه ۱۳۸۲ هجری شمسی، کار خود را آغاز نمود.

اهداف

  • تلاش در جهت مهجوریت زدایی از معارف قرآن کریم
  • تلاش برای کاربردی کردن پژوهش‌های قرآنی به‌ منظور ورود قرآن به لایه‌های عملی زندگی‌
  • اطلاع‌رسانی اخبار و رویدادهای قرآنی و دینی سراسر کشور و حوزه بین‌الملل
  • ارتقای ضریب فعالیت‌های قرآنی جمهوری اسلامی ایران در فضای وب، به منظور تقویت جایگاه الهام‌بخش آن در منطقه و جهان اسلام
  • آگاهی بخشی به اقشار مختلف جامعه با تأکید بر ترویج فرهنگ متعالی و انسان‌ساز قرآن‌کریم
  • تولید و تقویت جریان‌های فکری و فرهنگی در حوزه‌های مختلف با محوریت قرآن‌کریم
  • کمک به ارتقای فرهنگ عمومی با استفاده از مفاهیم قرآنی در زندگی روزمره

گروه‌های خبری

ایکنا دارای ۱۶ گروه خبری به شرح زیر است: فعالیت‌های ‌قرآنی، سیاسی، بین‌الملل، اندیشه و علم، اجتماعی، ادب، هنر، سلامت، اقتصاد، فضای‌مجازی، کودک‌ و نوجوان، خبرنگاران ‌افتخاری، مؤسسات قرآنی مردم نهاد، حوزه‌های علمیه، روشندلان و عکس.

هر کدام از سرویس‌های مذکور، در راستای دو فعالیت ویژه «اطلاع‌رسانی» و «آگاهی بخشی» تلاش می‌کنند. سرویس خبرنگاران افتخاری بخش خاصی از این مجموعه قرآنی است که با عضویت ۶۱۵۱ خبرنگار افتخاری و حدود ۴۶۸۱ خبرنگار فعال از این بین، به تولید روزانه ۹۰ خبر می‌پردازد.

زبان‌ها

خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا) از حیث تنوع زبانی در بین خبرگزاری‌های رسمی جهان اسلام رتبه اول را دارا است. در حال حاضر ایکنا به تولید و انعکاس اخبار قرآنی به ۴۲ زبان زنده دنیا شامل فارسی، عربی، انگلیسی، فرانسه، اردو، اسپانیول، شیپ، تایی، مالایو، بلغاری، روسی، بنگالی، تاجیکی، تامیل، قرقیزی، هوسایی، پشتو، هندی، ترکی، سواحیلی، آلمانی، چینی، آذری، ایتالیایی، میانماری، ازبکی، ترکمنی، بوسنیایی، فولانی، فیلیپینی، رومانیایی، قزاقی، ولوف، بامبارا، روآندایی، پرتغالی، کردی، ژاپنی، پنجابی، یونانی، اسپرانتو، ارمنی ـ به صورت روزانه ـ می‌پردازد و البته تعداد این زبان‌ها بر اساس نیازسنجی و برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته در حال افزایش است.

زبان‌های خبری ایکنا به دو دوسته «زبان‌های مرجع» و «زبانهای پیرو» تقسیم می‌شوند. به جز زبان‌های مرجع (فارسی، عربی، انگلیسی، فرانسه)، گروه‌های خبری و مترجمین مابقی زبان‌ها معمولاً در کشور محل تکلم آن زبان استقرار دارند.

فعالیت‌ها

خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا) در راستای دستیابی به اهداف پیش‌بینی شده خود فعالیتهای زیر را انجام می‌دهد:

۱. اطلاع‌رسانی فعالیت‌های قرآنی و دینی:

این فعالیت در قالب اعزام گروه‌های خبری به داخل و خارج کشور، راه‌اندازی شعب تولید اخبار در کشورهای مختلف و استقرار گروه‌های خبری در سازمان مرکزی خبرگزاری مستقر در تهران و سایر شعب داخلی و خارجی به صورت مستمر و روزانه انجام می‌شود.

۲. آگاهی بخشی:

این فعالیت ویژه توسط گروه‌های خبری مختلف ایکنا به صورت بین رشته‌ای در قالب‌های تخصصی سرویس‌های مختلف با زاویه‌ نگاه قرآنی انجام می‌شود که در قالب برگزاری نشست‌های تخصصی، میزگردها و مصاحبه‌های عمقی، با هدف وارد کردن مفاهیم متعالی قرآن در شئون مختلف زندگی جامعه صورت می‌گیرد.

۳. سوژه‌پردازی:

از آنجا که رسالت خبرگزاری قرآنی ایران اشاعه فرهنگ قرآنی در پردازش مباحث قرآن‌پژوهی در حوزه‌های مختلف ادبی، سیاسی، هنری، اجتماعی و... است، برای پشتیبانی علمی از موضوعات مورد نظر و دقت در سازگاری آنها با قرآن‌ کریم، سنت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سیره معصومین علیهم السلام، با استفاده از نظرات و تجربیات اندیشمندان و صاحب‌نظران برجسته حوزوی و دانشگاهی، چارچوب و قالب فرم سوژه‌پردازی برای رسیدن به این هدف در نظر گرفته شده است. طراحی مبانی نظری با استفاده از کتب، مقالات و...، مشورت با صاحب‌نظران و تشکیل نشست در فرایند سوژه‌پردازی و طرح سؤالات تخصصی و دسته‌بندی شده مرتبط با موضوع سوژه‌پردازی از بخش‌های مختلف این فرم است.

۴. برگزاری و مشارکت در همایش‌های قرآنی:

ایکنا با توجه به رسالت و مأموریت خود، در برگزاری بسیاری از جشنواره‌ها و همایش‌های قرآنی مشارکت دارد و یا خود راساً برای برگزاری این گونه فعالیت‌ها اقدام می‌کند. برگزاری «اولین جشنواره بین‌المللی وبلاگ‌های قرآنی» و «اولین جشنواره ملی بلوتوث‌های قرآنی» را می‌توان از جمله برنامه‌های اجرا شده توسط ایکنا یاد کرد؛ مشارکت در همایش‌ها، نمایشگاه‌ها و جشنواره‌های مختلف و متعدد قرآنی داخلی و خارجی نیز در دستور کار ایکنا قرار داشته و خواهد داشت.

۵. نشست‌های تخصصی:

به منظور واکاوی و بررسی ابعاد مختلف یک موضوع و تأمین نیازهای نظری در حوزه‌های مختلف قرآنی، سلسله نشست‌های تخصصی مانند نقد و بررسی کتب قرآنی، واکاوی تلاوت‌های قاریان و... توسط ایکنا برگزار می‌شود تا فصل نوینی در شکل‌گیری‌ همکاری میان خبرگزاری قرآنی و مراکز مهم فرهنگی باشد.

شعبه‌ها

برای تولید اخبار قرآنی و دینی مناطق و کشورهای مختلف، ایکنا اقدام به راه‌اندازی شعب تولید اخبار فارسی کرده است که این شعب در داخل و خارج ایران استقرار دارند.

  • شعب داخلی: خوزستان، اصفهان، مرکزی، فارس، سیستان‌ و بلوچستان، کرمانشاه، خراسان‌رضوی، همدان، قزوین، لرستان، هرمزگان، زنجان، اردبیل، قم، مازندران، خراسان‌ جنوبی، آذربایجان‌ شرقی، آذربایجان‌ غربی، کرمان، کردستان، سمنان، یزد، البرز، کهکیلویه و بویراحمد، گلستان، خراسان‌شمالی، ایلام، چهارمحال و بختیاری و گیلان.
  • شعب منطقه‌ای: منطقه‌ غرب ‌و ‌جنوب‌ غرب ‌آسیا، منطقه ‌شرق‌ و‌ جنوب‌ شرق ‌آسیا، منطقه ‌آسیای‌مرکزی، منطقه اروپا، منطقه آفریقا و منطقه آمریکا.

بهره‌مندان

  • روزنامه‌ها و مطبوعات داخلی و بین‌المللی: بخشی از اخبار ایکنا به صورت اخبار و مطالب روزنامه در مطبوعات داخلی و خارج ایران استفاده می‌شود.
  • بازدیدکنندگان اینترنتی: به طور متوسط سایت ایکنا میزبان حدود ۷۵۰.۰۰۰ هیت روزانه می‌باشد که بخش قابل توجهی از این تعداد، از کشورهای مختلف (غیرایران) و روی زبان‌های غیرفارسی ایکنا است.
  • سایت‌ها و وبلاگ‌ها: حضور اخبار ایکنا در فضای مجازی قابل توجه است.
  • صدا و سیما: ایکنا منبع اصلی اخبار قرآنی و دینی بخش‌های مختلف خبری صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران است.

منابع